Περιγραφή
Ένα από τα κύρια φαινόμενα στο σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση, την αγορά εργασίας, τον κόσμο των επιχειρήσεων και τον ευρύτερο χώρο της οικονομίας. Αποτέλεσμα θεσμικών, κοινωνικών και οικονομικών μεταβολών, οι σχετικές εξελίξεις από άποψη αριθμών είναι θετικές σε παγκόσμια, ευρωπαϊκή και εθνική κλίμακα. Παρ' όλα αυτά οι διαφοροποιήσεις με κριτήριο το φύλο εξακολουθούν να είναι εμφανείς και να ανακόπτουν την πορεία προς την ισότητα.
Η γυναικεία απασχόληση εξακολουθεί να είναι συγκεντρωμένη στα χαμηλά επίπεδα ιεραρχίας στις κάθετες κλίμακες των επιχειρήσεων.
Εξακολουθούν να υπάρχουν γυναικεία επαγγέλματα με σαφή, διακριτά όρια τα οποία συχνά δρουν ανασταλτικά ως προς τις εξελίξεις.
Οι μισθοί και οι αμοιβές με κριτήριο το φύλο παρουσιάζουν έντονες διαφορές. Η ανεργία πλήττει τις γυναίκες.
Η κατανομή της γυναικείας απασχόλησης σε σχέση με την ηλικία παρουσιάζεται σαφώς διαφοροποιημένη αν συγκριθεί με την αντίστοιχη κατανομή της ανδρικής απασχόλησης.
H διαφοροποίηση της γυναικείας από την ανδρική επιχειρηματικότητα ως προς τα κίνητρα και τα εμπόδια που αντιμετωπίζονται από τα δύο Φύλα.
Να εξετασθούν οι μηχανισμοί μέσω των οποίων το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον επιτρέπει τη δημιουργία διακρίσεων στην αγορά εργασίας λόγω φύλου.
Να διερευνηθεί η θέση της γυναίκας στην παγκόσμια, ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά εργασίας και να συνδεθεί η γυναικεία απασχόληση και επιχειρηματικότητα με άλλους θεσμούς (οικογένεια, εκπαίδευση).
Να εντοπισθούν και να περιγραφούν τα χαρακτηριστικά της γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.
Να διερευνηθούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και το ρόλο που έχουν στη διαμόρφωση των μεγεθών και των χαρακτηριστικών της γυναικείας απασχόλησης.
Να παρουσιασθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις στην επιχειρηματικότητα.
Να αναλυθούν οι έμφυλες διαφορές στην επιχειρηματικότητα .
Να κατανοούν τον ρόλο της γυναίκας στην απασχόληση τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Να εντοπίζουν τις διαφορές και διακρίσεις που παρατηρούνται στο χώρο της οικονομίας σε βάρος των γυναικών
Να γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στον χώρο των επιχειρήσεων και να γνωρίζουν τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης φαινομένων όπως η γυάλινη οροφή ή η σεξουαλική παρενόχληση.
Να προτείνουν ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης προκειμένου μια γυναίκα να έχει τις ίδιες ευκαιρίες που έχει και ένας άνδρας στον εργασιακό χώρο.
Να αναγνωρίζουν τις διαφορές που παρουσιάζονται στην ανδρική και γυναικεία επιχειρηματική δραστηριότητα.
Μέθοδος Αξιολόγησης
Μία εργασία σε μορφή άρθρου (60%)
Παρουσίαση της εργασίας στο θερινό κύκλο μαθημάτων (10%)
Συμμετοχή στην προετοιμασία και στη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας στο second life (30%)
Ενότητες Μαθήματος
Η ενότητα αυτή ασχολείται με το θέμα των διαφορών στην απασχόληση με κριτήριο το φύλο. Συγκεκριμένα διερευνά:
Τη διαίρεση της αγορά εργασίας σε πρωτεύουσα και δευτερεύουσα.
Τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες κατά παράδοση συγκεντρώνονται στη δευτερεύουσα αγορά.
Στόχος της ενότητας αυτής είναι να εξετάσει την υφιστάμενη κατάσταση και τις διαμορφούμενες τάσεις στο θέμα Φύλο στην Απασχόληση, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παρουσίαση γίνεται με αναφορά σε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία διεθνών οργανισμών τα οποία τα τελευταία χρόνια ασχολούνται σε αρκετή έκταση με το θέμα του Φύλου.
Προκειμένου να έχουμε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα της γυναικείας παρουσίας στην απασχόληση και την αγορά εργασίας, γίνεται αναφορά και σε ορισμένα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της διάστασης του Φύλου τα οποία επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα την απασχόληση και την αγορά εργασίας.
Στόχος της ενότητας αυτής είναι να εξετάσει την υφιστάμενη κατάσταση και τις διαμορφούμενες τάσεις στο θέμα Φύλο στην Απασχόληση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ενότητα ακολουθεί σε γενικές γραμμές την ίδια δομή με την 2η ενότητα, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι συγκρίσεις μεταξύ παγκόσμιων και ευρωπαϊκών τάσεων.
Στην ενότητα αυτή εξετάζονται τα κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της γυναικείας απασχόλησης στην Ελλάδα και εντοπίζονται οι ομοιότητες και οι διαφορές σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Μετά τις γενικές αναφορές στη απασχόληση υπό την οπτική του φύλου στην παρούσα διάλεξη απομονώνουμε για να μελετήσουμε τρία φαινόμενα της γυναικείας απασχόλησης και συγκεκριμένα τα ακόλουθα:
Διακοπτόμενη καριέρα
Οι γυάλινοι τοίχοι
Η γυάλινη οροφή
Στην ενότητα αυτή, δίνεται το θέμα της κεντρικής εργασίας και οδηγίες για την εκπόνησή της.
Η διάλεξη αυτή ασχολείται με:
τον προσδιορισμό των μεταβλητών που επηρεάζουν το μισθό και την ανεργία
τη διατύπωση της ποιοτικής σχέσης που τις συνδέει
την παράθεση ορισμένων διαπιστώσεων που τις συσχετίζει με το φύλο.
Η διάλεξη αυτή ασχολείται με τον προβληματισμό σχετικά με τις επιπτώσεις των ευέλικτων μορφών εργασία στη γυναικεία απασχόληση.
Συγκεκριμένα, ενώ οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης θα μπορούσαν να διευκολύνουν:
την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας
τη συμφιλίωση εργασίας και οικογενειακής ζωής
την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών
στην Ελλάδα η ευέλικτη απασχόληση των γυναικών έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις συνθήκες και το περιεχόμενο της εργασίας τους καθώς και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Στην ενότητα παρουσιάζεται η έννοια και το πεδίο της επιχειρηματικότητας όπως αυτή παρουσιάζεται στη διεθνή βιβλιογραφία.
Στην ενότητα παρουσιάζονται οι διαφορετικές θεωρίες και προσεγγίσεις που έχουν υποστηριχθεί για την ερμηνεία του φαινομένου της επιχειρηματικότητας.
Στην ενότητα αυτή θα αναλυθεί το κατά πόσο το εκπαιδευτικό επίπεδο επιδρά στις προθέσεις των ατόμων να γίνουν επιχειρηματίες
Στην ενότητα παρουσιάζονται οι διαφορές ανδρών και γυναικών ως προς την επιχειρηματικότητα.